HYUNDAIJEVIH TOP 20

Preverite ekskluzivno ponudbo najbolj vročih 20 avtomobilov... Preberi več

 
Zapri
 

KAKO RAVNATI OB POPLAVLJENEM VOZILU

Svetujemo, da kontaktirate najbližjo poslovalnico Hyundai, saj razpolaga z ustrezno opremo, orodjem in znanjem.

V nedavnih poplavah je bilo prizadetih veliko vozil. Za vas smo pripravili nekaj ključnih napotkov, kako ravnati v primeru, da vam je v avto vdrla voda.


 • Varnost na prvem mestu. Preden začnete z delom na poplavljenem vozilu poskrbite za svojo varnost. Nosite ustrezno zaščitno opremo, kot so gumijasti škornji in rokavice, da se izognete stiku z onesnaženo vodo.
 • Najprej izključite električno napajanje. Odstranite akumulatorske sponke ali uporabite stikalo za izklop akumulatorja, če je na voljo.
 •  Fotografirajte in natančno dokumentirajte celotno škodo, tako notranjosti kot zunanjosti. To bo pomagalo pri obdelavi zavarovalniškega zahtevka.
 • Iz vozila odstranite večje količine vode (v predelu nog, v prtljažnem prostoru, tudi v predelu rezervnega kolesa) ter vozilo čim bolj posušite in očistite. Uporabite črpalke ali mokre/ suhe sesalnike za črpanje vode iz notranjosti vozila. Če je voda v vozilu visoka, boste morda potrebovali strokovno pomoč.
 • Ne zaganjajte motorja, saj se lahko voda nahaja v sesalnem ali izpušnem delu motorja. Zagon motorja lahko povzroči resno škodo in popolno okvaro. Za premik vozila do izbrane poslovalnice Hyundai pokličite avtovleko.
 • Vozila ne poskušajte popravljati sami. Večina lastnikov ne razpolaga z ustrezno opremo in znanjem, ki bi zagotovilo uspešno popravilo vozila.
 •  Na vozilu se v spodnjem delu karoserije in podvozja nahaja veliko število električnih konektorjev, ki jih je potrebno presušiti in zaščititi s posebnimi premazi. To lahko naredi le strokovnjak, ki ima možnost dviga vozila in razpolaga z ustrezno opremo.

Napotki kako ravnati v primeru poplavljenega električnega ali hibridnega vozila

Hyundai električni in hibridni modeli so zasnovani in preizkušeni v skladu z vsemi varnostnimi normami, ki jih predpisuje evropska zakonodaja.

V skladu z zakonodajo so vsa vozila opremljena z varnostnimi sistemi, ki odklopijo napajanje v primeru padca upornosti na izolaciji (stik z vodo). Če avtomobil zajame poplava med vožnjo, bo nadzorni sistem takoj prekinil električno napajanje.

Ko je kontakt izključen na priključnih sponkah visokonapetostne baterije ni napetosti. Ohišje baterije je pri brezhibnem nepoškodovanem avtomobilu vodotesno in sistem je električno izoliran. Visokonapetostni električni vodi, ki tečejo od baterije do porabnikov, so prav tako zaščiteni in izolirani.

Ne glede na to ali je ohišje visoko napetostne baterije poškodovano ali ne odsvetujemo kakršen koli poseg v samo strukturo baterije. Nepooblaščen poseg v visokonapetostno baterijo lahko resno ogrozi vaše zdravje.

V primeru poplavljenega električnega ali hibridnega vozila veljajo enaka pravila kot za vozila z vgrajenim motorjem z notranjim zgorevanjem: v nobenem primeru ne zaganjajte vozila in po možnosti takoj odklopite 12 V baterijo.

Pogojno rešljivi, delno poplavljeni avtomobili.

Kako ravnati z avtomobili, ki niso bili povsem poplavljeni in je vanje vdrla meteorna voda ali so obstali v vodi, ki ni segla preko motornega prostora?

 • Takoj odklopite akumulator. S tem omejite potencialno škodo, saj vsak vdor vode v elektronske module naprav v potniški kabini povzroči veliko, celo nepopravljivo škodo, če so moduli pod napetostjo.
 • Pri sodobnih avtomobilih veliko naprav zaradi stanja pripravljenosti tudi v mirovanju ostane pod napetostjo.
 •  Naslednji korak je čimprejšnji obisk izbrane poslovalnice Hyundai, kjer bodo razdrli prizadete sestavne dele in ocenili obseg škode.
 •  Tudi v na videz posušenem avtomobilu pustite akumulator odklopljen. Na pregled v poslovalnico Hyundai naj pride z vleko. V sodobnih avtomobilih je veliko občutljive senzorične elektronske opreme, ki je vgrajena v dno avtomobila.

V primeru, da so poškodbe vozila tako velike, da reševanje poškodb ni več mogoče (totalka), se bomo potrudili in vam poskusili pripraviti ugodno ponudbo za ponovno mobilnost

 
 

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Potrebni piškotki zagotavljajo bistveno funkcionalnost. Spletna stran brez piškotkov ne more pravilno delovati in jih lahko izključite le s spreminjanjem nastavitev brskalnika.

Analitični piškotki nam pomagajo izboljšati našo spletno stran z zbiranjem in poročanjem podatkov o njeni uporabi.

Uporabljamo tržne piškotke za izboljšanje ustreznosti oglaševalskih akcij, ki jih prejemate.

Shrani nastavitve