Novo oznacevanje pnevmatik sl
 
 

Novo označevanje pnevmatik

Kakšna je nova evropska zakonodaja in kako vpliva na označevanje pnevmatik?

1. maja 2021 je stopila v veljavo Uredba EU 2020/740 , ki določa označevanje pnevmatik.

Z novim označevanjem pnevmatik bodo potrošniki pridobili ustreznejše in primerljivejše informacije o izkoristku goriva, varnosti in hrupu ter pri nakupu pnevmatik sprejeli stroškovno učinkovite in okolju prijazne odločitve.

 

Evropska Unija želi vzpostaviti energetsko unijo s podnebno politiko, usmerjeno v prihodnost. Tudi izkoristek goriva vozil je bistven element okvira podnebne in energetske politike Unije.

Iz cestnega prometa izhaja približno 20% vseh emisij toplogrednih plinov v Evropski Uniji.

Pnevmatike so zlasti zaradi kotalnega upora odgovorne za 20 do 30% porabe goriva vozil. Zato je lahko izbira pnevmatik z velikim izkoristkom goriva zelo učinkovita, saj prihranki goriva, ki nastanejo zaradi njih več kot izravnajo višjo nakupno ceno.

Za zmanjševanje vpliva, ki ga ima cestni promet na okolje je zato primerno poenotiti označevanje pnevmatik in tako vzpodbudno vplivati na uporabnike in njihovo odločitev o nakupu pnevmatik z večjim izkoristkom goriva.

O EU zakonodaji si lahko več preberete na: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2020/740/oj

 

 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Vse podatke, zbrane prek piškotkov za potrebe spletne analitike na našem spletnem mestu anonimiziramo s pomočjo posebnega algoritma SafeMetric™. Več o piškotkih.